Международна кръгла маса на тема: „Идентичност и интерпретации. Какво е постижимо в диалога между София и Скопие“


Сдружение „Маргиналия“ организира кръгла маса

на тема:

„Идентичност и интепрретации.

Какво е постижимо в диалога между София и Скопие?“

27 януари 2021 г.

 

Данни за достъп до събитието в платформата Zoom: https://us02web.zoom.us/j/4667547804…

Meeting ID: 466 754 7804
Passcode: cP0Lkx

 

  • Първи панел:9:00 – 10:00

Какво е постижимо в диалога между Скопие и София?

Акценти: Как беше сключен договорът? Как се изпълняваше? Политика, икономика, медии. Образователен обмен.

Модератор: Румен Петров

Участници: Љубомир Фрчкоски, Огнян Минчев, Бойко Пенчев, Љупчо Петковски, Петър Къдрев

Дискусия: 10:00 – 11:00

  • Втори панел: 11:00 – 12:00

Идентичност и интерпретации

Акценти: учебниците, историческия разказ за масова употреба, езиковият спор, корените и други метафори на национализма. Дискусиите за нациите и тяхната авторитетна власт. Какво ни липсва в разбирането на историческите факти?

Модератор: Тони Николов

Участници: Раймонд Детрез, Стојко Стојков, Димитър Атанасов, Виктор Канзуров, Кристиян Ковачев, Константин Голев

Дискусия 12:00 – 13:00

  • Трети панел:  14:00 – 15:00

Идентичност и интерпретации 2

Акценти: фигури на приемствеността между традицията и модерността. Как четем изворите? Конфликтът на интерпретациите – възможно ли е да бъдеш българин и македонец едновременно? За „кражбите“ на история.

Модератор: Димитър Атанасов

Участници: Александър Кьосев, Стефан Дечев, Катерина Колозова, Вемунд Аарбаке, Светослав Живков

Дискусия: 15:00 – 16:00

  • Четвърти панел: 16:00 – 17:00

Какво иска българската страна от Скопие?

Акценти: политика, медии, масови нагласи, интерпретации. Смесената комисия – концепция, състав, начин на работа.

Модератор: Борјан Јовановски

Участници: Бесим Небиу, Георги Лозанов, Бойко Василев, Димитър Бечев, Ана Чупеска

Дискусия: 17:00 – 18:00

  • Заключителна дискусия: 18:00 – 19:00

Регламент:

  • Кръглата маса ще се проведе онлайн – използваме платформата Zoom. Всеки участник ще получи данни за достъп.
  • Призоваваме всички говорители да се включат поне 15 минути по-рано, за да имаме време да отстраним евентуални технически проблеми. Виртуалното събитие ще бъде отворено половин час преди началото си.
  • Време за изказвания на дискутантите във всеки панел: 10-12 минути. Настояваме за стриктно придържане към всички правила, но на това държим особено, за да бъде събирането ни добре организирано.
  • Времетраене на дискусията след всеки панел: 1 час.
  • Въпроси и коментари задава всеки желаещ след „вдигане на ръка“ – софтуерът дава тази възможност, или с изрично заявление в чата.
  • В началото на събитието всички, освен говорителят и модераторът, се присъединяват с изключени камери и микрофони. Включват се при дадена от модератора дума.
  • С цел постигане на оптимално качество на звука молим всички, които желаят да се включат, да използват слушалки с микрофон.
  • При възможност използвайте кабелна интернет връзка. Ако ли не, намерете онова място, където качеството на безжичната свързаност е достатъчно добро и не го променяйте до края на участието Ви. Колкото по-близо сте до рутера и колкото по-малко препятствия има между него и устройството, което ползвате за връзка, толкова по-стабилна и бърза би следвало да е връзката Ви.
  • Модераторът си запазва правото да изключва след предупреждение в дебатите, които си позволят недобронамереност или неуместен тон.

2 мнения за “Международна кръгла маса на тема: „Идентичност и интерпретации. Какво е постижимо в диалога между София и Скопие“

  1. Ангел Делийски

    На вниманието на проф. Александър Кьосев !
    Във връзка с дискусията за идентичностите и българо-македонския спор на кръгла маса от 27 януари, 2021 г.
    Давам си сметка, кой къде стои във вашата професионална академична йерархия.
    Не съм историк, но теоретичните модели (наричани обикновено от историците “конструкти”) във всяка наука се изграждат чрез логическа интерпретация на съществуващи факти. За разлика от точните науки,
    с които се занимавам, в историята практически е невъзможно да се доказва правдоподобност на един модел чрез неговото “проиграване”. Докато недостигът на факти би могъл да направи, то липсата на логика със сигурност ще направи един модел недостоверен.
    Ето защо не мога да приема за логично радикалното “заключение” , че средновековното име “българи” (дори и в условията след 10-ти век) е запазило само политонимното си значение.
    Без надеждни доказателства подобно твърдение е несъстоятелно !
    д-р инж. Ангел Делийски, IT Associate Professor

    1. Това не е блогът на проф. Кьосев. Можете да намерите негови координати и да общувате директно – няма да му предам съобщението Ви по няколко причини. Първо: това тук не е негова медия, а аз съм му добър познат, но не и частен секретар. Второ: още началната Ви идея за доказване на правдоподобност в историята е абсурдна. Не доказваме правдоподобности, а изграждаме логики на разбиране. Трето: сам заявявате, че знаете кой къде е в академичните йерархии. А имате ли представа къде е Вашата професионална област? От къде имате самочувствие да получавате тези, които са се доказали в полето си и не Ви дават акъл как да се разположите във Вашето. Четвърто: фактът, че нямате нищо общо с науките за културата и обществото си личи в начина, по който разбирате казаното от Александър Кьосев. Няма нищо общо с неговото твърдение. Пето: различните значения на едни и същи термини беше тема на доклада на други хора, а не на проф. Кьосев.

      Последно: ако тонът Ви беше добронамерен, със сигурност щях да опитам и да наместя някои Ваши представи, с които всичко сме израснали и поради това учените знаем от къде идват, защо и как работят, а навярно щях да споделя и на Сашо за разговора ни. Звучите нахално, ето защо няма да сторя нищо от посоченото. Затова Ви отговарям и с нарочно запазена дистанция.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.