„Библиотеката“ по БНТ1 по повод досието на Юлия Кръстева


Тази събота, 12.05.2018 г. между 10:30 и 11:30 сутринта, предаването „Библиотеката“ по БНТ1 ще бъде посветено на агентурната биография на Юлия Кръстева и досието ѝ, публикувано неотдавна във връзка с проверката на редакцията на „Литературен вестник“, в която тя членува.

Гости в студиото ще бъдат Миглена Николчина – литературовед от Софийския университет, свързана лично и професионално с Кръстева; Тони Николов – философ, издател, познат с обществената си позиция по въпросите на тоталитарното минало; и моя скромност в качеството си на автор на един от видимите текстове, посветени на проблема – прочети тук и тук двете му публикации, чиито обществен резонанс дотук възлиза на над 8000 прочита.

Нямам съмнение в миналото на Юлия Кръстева като агент на ДС. От досието ѝ не личи по никакъв начин съгласието ѝ за сътрудничество да е резултат от репресия върху нея или близките ѝ. Проблемът се заплита допълнително от изявлението на френската интелектуалка от български произход, която радикално отрече разказа на документите, обявявайки го за измислица. Същото стори и съпругът ѝ – Филип Солерс – за когото Кръстева е набедена, жертва, а не агент.

Факт е, че: 1. Досието е прочиствано – две паралелни странични номерации симптоматично дават да се разбере, че голям брой листове от него липсват. 2. Не се намират данни за засегнати – за натопени колеги и познати, за пострадали от дейността на Ю. Кръстева като сътрудник на репресивния апарат на комунистическите служби. 3. Мострата от почерка ѝ (картичка, изпратена до един от разузнавачите) доказва, че страниците несъмнено са свързани с нея, колкото и тя да отрича това. 4. Моралният конфликт открива полето на сблъсък на академични интереси – в защита на Кръстева застанаха група угледни български учени и преподаватели, длъжни за кариерите си на нейното могъщо покровителство.

Началните залози обещават занимателен дебат, посветен както на случая, така и на идеята за безкрайно закъснялата и вече почти изветряла идея за всеобща лустрация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.