„Националният проект на Косово днес“


Днешното издание на предаването „Мултикултурни диалози“ по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио е посветено на изграждането на косовската нация. Гост е моя милост, а водеща – Ася Чанева. В студиото ще си говорим за това как се създава държава, как се гради нация, какви са нейните символи – все въпроси, до които допирам в проектното си изследване, финансирано от Българската академия на науките по програмата за подпомагане на младите учени, което също възнамерявам да спомена в разговора. Прочее, научните изследвания, особено тези, провеждани от традиционните фабрики за познание, следва да служат на обществото – да информира, да предизвикват мсловен процес и по този начин да генерират своята добавена стойност.

Предаването е специално посветено на наченатата десета годишнина на държавата Косово.

От особена значимост за всяка нация е погледът в миналото. На Балканите доминират исторически базираните идеи за нация, ето защо съществен за управляващите в Прищина е разказът за отминалите времена, протекли в заедност и в борба за каузи, чиито проекции са привиждани като валидни и днес. Ненапразно косовските албанци смятат себе си за наследници на дарданите – илирийско племе, прочуто още през Античността с бробата си против римската власт. Основополагащ наратив, който задава идентичностния код на днешните обитатели на Косово като нация от герои, легитимирайки борбата за независимост и собствения принос в създаването на държавата им.

Как се създава национален химн без думи? По какъв начин нацията получава своята основна ембелема – националното знаме? Какви конфликтни зони се очертават между държавно регламентираната символика и общностните знаци, разпознати за „свои“ от гражданството? – течи питания ще бъдат само част от смисловите възли на предаването.

Бъдете на честотите на програма „Христо Ботев“ между 15 и 15:30 часа, за да споделите преживяването ни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.