За националния празник и клишетата на популярния национализъм


Тази вечер в предаването „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще  гостуват проф. Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ и моя милост.

Разговорът – логично! – е посветен на Освобождението на България, по-широко – на темата за свободата. Една от важните насоки, върху които ще се спрем специално, а ценностната ориентация и свободата, настройвана като обществен ориентир чрез разказа на учебниците по история. Какво минало изучаваме? За какво, прочее, ни е историята, след като живеем днес, а от уроците на вчерашния ден сякаш никой не се учи?

Благодарение на точно зададените въпроси от водещата Ася Чанева ще опитаме да отговорим на някои от популярните – журналистически, политически и други – клишета относно османското владичество и неговия характер, постигането и цената на българската свобода, ролята на Русия и т.н. Все въпроси, крещящо нуждаещи се от пояснение, защото учените пишат учебници, не не общуват с популярните регистри на обществото, а любителите на история на свой ред предпочитат лесното, лекото четиво на параисторическите „народни водачи“, нежели професионално написаният разказ, базиран на исторически свидетелства.

Каква е причината за тази комуникационна бездна? Какво можем да сторим ние, историците, за да не върнем поне частично огромния си дълг към обществото, който натрупваме десетилетия наред?

На всички тези горещи питания, а и на много други, проф. В. Янчев – моят учител по нова българска история, комуто дължа несъмнено поне част от нагласата си към ценностите на обществото, и моя скромност, ще опитаме да отговорим. Или да зададем посоката на размисъл – начинание далеч по-осъществимо, но значително по-крехко откъм социалната си стабилност, защото – както е казал още Чърчил – обществото не желае дискусии, а готови рецепти за действие.

Мястото: ефирът на програма „Христо Ботев“ на БНР.

Часът: 21:00.

Датата: 3 март 2015 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.