„Пръстенът на Константин“ – риалити роман, алтернативна история


Константинопол е на път да падне. Османците са под стените му, отбраната на града едвам задържа нападателите. В този момент започват да се случват събития, които ще обърнат хода на историята.

Отново на сцената се появява Димитър Кидон, известен с прякора си Хитон. Защото всякога хитонът му бил пригладен! Дребен диопломат в двора на Йоан Палеолог, неговата кариера започва някъде по времето на събора във Ферара-Флоренция, където дори присъства лично на пренията.

Проводен от василевса към Несебър да преговаря с господаря на Несебърския апанаж, той е застигнат от новоната за втория поход на Владислав Ягело и Янош Хуняди. Пленен при Варна (1444г.), той преживява близо десет години в османския двор, където се издига от коняр до покоите на османския властелин. Бяга. На Запад – логично за човек с латинофилски ужецдения, настояващ за църковна уния с цената на концептуален компромис от страна на Изтока, разменен за военна помощ и спасение от страна на Запада.

Дали Шишман и Срацимир – внуци на последните български царе, са живи и склонни на политически и военни действия? Дали философът Константин Костенечки, свидетел на почти цялата история на османската инвазия, ще съдейства на организацията?

Седи си моят герой в началото на 80-те години на 15 век в Островица на чаша вино с Константин Михайлович, който неотдавна се е върнал от своя османски плен. Разказва единият, след това другият. Един ден Михайлович ще напише своите спомени, голяма част от които са му разказани от Хитон, а текстът му ще бъде един от най-автентичните извори за този период от балканското минало.

Инициативата отново е на моите приятели Кин Стоянов и Емил Янев, на които сърдечно благодаря за поканата!

Стореното от мен в ефир може да се чуе тук:  ftp://admin.bnr.bg/sofia/riality_romani/09_06_13_prastenat_na_konstantin 4.mp3

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s