Осми декември и празникът на Свети Климент Охридски


Честитя празника на всички, съпричастни към познанието! Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus!

Каква е връзката на св. Климент Охридски и Студентския празник? Кой е св. Климент Охридски? Какво е значението на култа към светците? – На тези и на още някои въпроси съм се опитал да отговоря по разбираем начин в следващото видео.

Би било наивно да се твърди, че популярното говорене е по-лесно и лековато от професионалното. Причина за това е схващането, че словото пред широка публичност не е олекотена и опростена версия на академичното. Макар да включва елементи от него по един или друг начин, изложението за неспециализирана публика е съвсем друг жанр, отличен чрез съвършено различните си конвенции. Ето защо често пъти ораторското умение от професорската катедра не работи вън от средата си.

Още по-голямо става предизвикателството, когато темата е общоизвестна, фактологията е безобразно изтъркана, а под добре огладената ѝ повърхност не прозират изначално заложените значения. Сиреч, когато словесната покривка се е превърнала от смислозадаващ слой на света, плод на неговото очовечаване, в автоматичен, условен рефлекс, в машинно действие, резултат от отработена програмна схема.

Навярно няма да бъде пресилено, ако заявя, че именно банализираните разкази, превърнати от историческия канон във факт от ежедневието, пребиваващ в един хоризонт на осмисляне с камъка на поляната и с дървото пред блока, са ресурсът, който най-трудно се удържа в парадигмата на културно-историческото наследство, призовано да поражда чувства и да формира общност. Казано другояче, най-трудно изглежда производството на култура от онова, което се повествува в учебниците и се поставя в центъра, а многократното повтаряне го изтрива и до-полага в реда на обикновеното, на сивото, на хоризонталното.

В това кратко видео опитах на базата на познати факти да вертикализирам отново свети Климент Охридски, припомняйки обстоятелството, че неговата личност е част от една друга подредба, от верикалното битие на празника.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s