„Бунтът на русофилите“


Публикувам тук само главата, разказана от моя скромност, а с това действие благодаря на всички мои приятели! Струва ми се, че след толкова прекрасни пожелания, отправени към мен в деня, в който съм се родил преди време, няма начин да не бъда здрав като титан-циркониева стомана, дълголетен като тибетски лама, успешен като Бил Гейтс и щастлив като… като най-щастливия човек на света! Благодаря на всички вас, че сте с мен и до мен!

За първи път, но не и за последен, предлагам нещо най-вече за слушане и по-малко за четене. Това има своята причина – жанрът е reality роман. За желаещите да чуят пълната версия на произведението, всичките му 10 глави – сложете един миши клик тъкмо тук.

Инициативата е на моите приятели Кин Стоянов и Емил Янев, благодарение на които и моя скромна милост попадна в кръга на писателите. Жанрът е любопитен, литература в реално време, щафетно разказване на десетима разказвачи в ефир в рамките на час време. Участниците за подбрани специално за всяка една книга. Иска ми се да вярвам, че подобни инициативи може да не предизвикат всинца ни вкупом да прегърнем радиоапаратите, но да погледнем през витрината на книжарницата, а – дай Боже! – и да се спрем за миг, че и да влезем вътре.

Романът е исторически, посветен е на драматични събития от българската история: преврата и контрапревтара срещу княз Александър I. Бегло ще спомена, че у нас поради една или друга причина достатъчно дълго дадени теми бяха затворени за художествени опити. Достатъчно е да се замислим колко са подлежащите на олитературяване епизоди от миналото, които обаче изпадат от вниманието на творците. И колко са онези, за които хора на перото дълго виждат света на квадратчета през малкото прозорче на затворническата килия, а не един изобщо не доживява да погледне отново светът като епископ Бъркли – без посредник, радвайки се на чудото на битието.

Колеги-разказвачи тук са предимно преподаватели от Историческия факултет на Софийския университет.

Ето как романът е представен от самите си създатели:

„Мъчнотиите на протупей юнкер Вичо Вичович. Една истинска история от българската история, изпълнена с трогателни страсти, безстрастни факти, много възторг е немалко покруса, кроежи всякакви и една голяма раздяла. 

Този път и ние, приключенците влизаме в роля, по-точно опитваме се да влезем в кожата на Симеон Радев, безподобният хроникьор, журналист, историк, енциклопедист, дипломат и общественик.

Ние, приключенците, няма да играем Симеон Радев, а ще пробваме да вземем назаем неговите очи, уши и сетива, подходът му на добросъвестен журналист, каквито смятаме, че сме и ние, за да възстановим една вълнуваща история, във вид на драматичен документален роман.

Кликнете тук, за да чуете разказа. Накрай, приятно слушане!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s